wtorek, 13 lutego 2018

CIASTO MARCHEWKOWE



 Składniki 
5 jaj
8 marchewek
1 szklanka ksylitolu lub  cukru brązowego (najlepiej brązowego) (jeśli marchewka jest słodka, nie trzeba dodawać)
2 szklanki mąki (najlepiej orkiszowej)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka oleju rzepakowego
1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej)
100g wiórek kokosowych
PRZEPIS: 
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do piany dodajemy jeszcze żółtka i wszystko nadal ubijamy. Powstałą puszystą masę jajeczną łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej. Na koniec dodajemy startą marchewkę z wiórkami kokosowymi i pokrojoną drobno czekoladą. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika – temp. 180 st. C, czas pieczenia ok. 50 minut (najlepiej po 40 min. sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone).

2 komentarze: