5 jaj
8 marchewek
1 szklanka
ksylitolu lub cukru brązowego (najlepiej
brązowego) (jeśli marchewka jest słodka, nie trzeba dodawać)
2 szklanki mąki
(najlepiej orkiszowej)
1 łyżka proszku
do pieczenia
1 szklanka oleju
rzepakowego
1 tabliczka
czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej)
100g wiórek
kokosowych
PRZEPIS:
Białka
ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do piany dodajemy
jeszcze żółtka i wszystko nadal ubijamy. Powstałą puszystą masę jajeczną
łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej. Na koniec
dodajemy startą marchewkę z wiórkami kokosowymi i pokrojoną drobno czekoladą. Ciasto
wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika – temp. 180 st. C, czas
pieczenia ok. 50 minut (najlepiej po 40 min. sprawdzić za pomocą patyczka, czy
ciasto jest upieczone).
Znam to ciasto, jest bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuń