poniedziałek, 12 lutego 2018

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI dieta 1200 kcal


SKŁADNIKI
100 g mąki (najlepiej orkiszowej lub mąki pszennej pełnoziarnistej, lub pół na pół 2 rodzaje mąk, np. pszenna i graham)
50 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody 
150 g ksylitolu (lub cukru brązowego)
250 g gorzkiej czekolady 
100 ml oleju 
3 jajka 
250 g buraków ugotowanych


na masę: 
250 g mascarpone 
3-4 łyżki cukru pudru 
2 łyżki buraków

Przepis: 

Formę natłuszczamy, piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia. Buraki ścieramy na grubej tarce lub mielimy grubo w malakserze. W jednej misce mieszamy suche składniki - mąkę, proszek i sodę, orzechy oraz cukier. W drugiej misce - mieszamy kolejno - olej z potartymi burakami, jajkami, które dodajemy po jednym oraz roztopioną czekoladę, którą dodajemy stopniowo po łyżce. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem, gdy będzie suchy - ciasto jest gotowe. Gdyby zbyt rumieniło się z wierzchu przykrywamy je folią aluminiową. Z formy wyjmujemy dopiero po ostudzeniu. Masę przygotowujemy ubijając mascarpone z cukrem dodając puree z buraków. Dekorujemy ciasto masą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz