5 Luty Światowy Dzień Nutelli ;)
Zrobiony z orzechów laskowych, czekolady, cukru i oleju krem kanapkowy zrobił na świecie furorę, a jego popularność wręcz
zdumiewa.
Ten smak uwielbiają właściwie wszyscy. Znacie kogoś, kto nie
lubi Nutelli? Ja nie. Dla wszystkich amatorów i sympatyków
najpyszniejszego kremu orzechowego pod słońcem dzisiejszy dzień może być
kolejną znakomitą okazją do jego konsumpcji. 5 lutego obchodzimy
Światowy Dzień Nutelli . W tym roku już po raz dziesiąty.
Światowy Dzień Nutelli powstał z inicjatywy dwojga amerykańskich pisarzy
mieszkających we Włoszech: Sary Rosso i Michelle’a Fabio. Sama Nutella,
produkowana przez firmę Ferrero, weszła na rynek już w roku 1949. W
Polsce pojawiła się znacznie później, dopiero w 1994 r. Obecnie jest
sprzedawana w 190 krajach na świecie.
Reklamy telewizyjne zapewniają
nas o tym, iż Nutella jest produktem nie tylko bardzo pysznym, ale…
równie pożywnym. Już jedna kromka pieczywa posmarowanego kremem ma nam
zapewnić ogrom energii na cały dzień. Cóż, gdyby tak było, na czas sesji
moglibyśmy kawę i energetyki zastąpić Nutellą. Wyobraźcie sobie: już
jedna kanapka dostarcza nam energii i pobudza do całonocnej nauki do
jutrzejszego egzaminu. Piękna sprawa.
Wracając do meritum: prawda jest taka, że wartości odżywcze chyba
nieszczególnie skupiają naszą uwagę. W moc wielkiej energii raczej
powątpiewamy, o dużej ilości cukru zawartego w kremie przeważnie nie
myślimy. Po prostu delektujemy się wspaniałym smakiem.
I to nie tylko tym kanapkowym!
Dla bardziej ambitnych, lubiących eksperymenty w kuchni, nie brak
ciekawych propozycji różnych dań, do których można wykorzystać Nutellę.
Najbardziej popularne są między innymi: naleśniki z Nutellą, babeczki,
rogaliki, muffinki, desery oraz pyszny sernik na zimno. W Internecie
krąży również wiele przepisów, dzięki którym możemy się dowiedzieć, jak
samodzielnie przygotować orzechowy krem. Jest więc z czego wybierać, w
wolnej chwili koniecznie wypróbujcie któryś z nich.
Co ciekawe, Nutella podbija nie tylko świat kuchni, ale także Internetu,
gdzie możemy natknąć się na ogrom memów z nią związanych. Pojawiła się
również w Facebookowych naklejkach z serii Pusheen. Gdzie jeszcze zawita
w najbliższym czasie? Nutella ma w sobie coś, co sprawia, że trudno się jej oprzeć. Jak
wszystko w nadmiarze, może być szkodliwa. Jednak od czasu do czasu jak
najbardziej można sobie na tę słodką przyjemność pozwolić, przymykając
oko na kalorie, diety i stronienie od słodyczy. Zwłaszcza dziś, ażeby
świętowanie Światowego Dnia Nutelli było prawdziwie pyszne. Smacznego!
5 February World Nutella Day;)
Made of hazelnuts, chocolate, sugar and oil, the cream made a sensation in the world, and its popularity is amazing. Everyone actually loves this taste. Do you know someone who does not like Nutella? I do not. For all amateurs and supporters of the most delicious nut cream under the sun, today's day can be another great opportunity for its consumption. On February 5, we celebrate World Nutella Day. This year for the tenth time.
World Nutella Day was created on the initiative of two American writers living in Italy: Sara Rosso and Michelle Fabio. Nutella itself, produced by Ferrero, entered the market as early as 1949. It appeared in Poland much later, only in 1994. It is currently sold in 190 countries around the world.
Television commercials assure us that Nutella is not only a very delicious product, but ... equally nutritious. Already one slice of bread spread with cream is supposed to provide us with a lot of energy for the whole day. Well, if that were the case, we could replace coffee and energy with Nutella during the session. Imagine: one sandwich provides us with energy and stimulates all-night learning for tomorrow's exam. A beautiful thing.
Returning to the merits: the truth is that nutritional values probably do not focus our attention. We doubt in the power of great energy, we usually do not think about the large amount of sugar contained in the cream. We simply enjoy the great taste.And not just the sandwich! For more ambitious, who like to experiment in the kitchen, there is no shortage of interesting proposals for various dishes to which you can use Nutella. The most popular are: pancakes with Nutella, muffins, croissants, muffins, desserts and a delicious cold cheesecake. There are also many recipes on the Internet, thanks to which we can learn how to prepare a nut cream. So there is a lot to choose from, in a free moment, try one of them.
Interestingly, Nutella conquers not only the world of the kitchen, but also the Internet, where we can come across the enormity of memes associated with it. She also appeared on Facebook stickers from the Pusheen series. Where else will it come in the near future? Nutella has something that makes it hard to resist. Like everything in excess, it can be harmful. However, from time to time you can afford the sweetest pleasure, by closing your eyes on calories, diet and avoiding sweets. Especially today, so that the celebration of World Nutella Day is truly delicious. Bon Appetit!
Mój mąż po prostu uwielbia ten krem na kanapki. Szkoda , że nie wiedział o tym, że taki dzień jest , bo pewnie by go bardzo celebrował. nie omieszkam mu jednak o tym wspomnieć ;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
pozdrawiam
Misa Durst
Ja też uwielbiam na kanapki czasem na herbatniki i nie tylko. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taka nutelle 😅
OdpowiedzUsuń