ZASADY DIETY
Cel diety
1.
Zmiana
dotychczasowych nawyków żywieniowych.
2.
Zmniejszenie
wagi.
3.
Poprawa
samopoczucia i stanu zdrowia.
Zasady
§
Pij wodę!
Należy wypijać około 1l płynów. Polecam
przede wszystkim wodę mineralną niegazowaną. Woda pomaga wypłukać z nerek
nadmiar szkodliwych związków. To jeden z najskuteczniejszych płynów
odtruwających.
§
Zwilżaj
żołądek, a nie zalewaj! Dlatego wodę należy pić 30 minut przed posiłkiem
lub 30 minut po nim.
§
Jedz
różnorodne produkty! To zagwarantuje dostarczenie wszystkich niezbędnych
składników diety. Jeśli każdy posiłek będzie składał się z innych produktów,
mamy gwarancję dostarczenia wszystkich witamin, minerałów i składników
odżywczych w diecie.
§
Dokładnie
gryź! Wkładając do ust każdy kęs pożywienia, dokładnie je gryź, tak aby w
ustach zamieniło się w papkę – delektuj się każdym kęsem.
§
Nie za
zimne, nie za gorące!
§
Jedz
więcej warzyw – są świetnym źródłem witamin i błonnika pokarmowego, którego
brakowało w Twojej dotychczasowej diecie. W diecie należy uwzględniać
różnorodne warzywa. Warzywa możesz jeść w dowolnych ilościach (z wyjątkiem
ziemniaków, fasolki, groszku i kukurydzy konserwowej).
§
Jedz 1 –
2 owoce dziennie (200 kcal – patrz zamienniki) (ze względu na zawartość
cukrów prostych). W ciągu dnia zawsze trzeba zjeść owoc, inaczej nie
dostarczysz niezbędnej porcji witaminy C, odpowiadającej za naszą odporność.
§
Produkty
zbożowe - Produkty te powinny być składnikiem większości posiłków. Produkty
zbożowe są przede wszystkim głównym
źródłem energii dla organizmu, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit
oraz wiele składników mineralnych i witamin. Staraj się, aby najczęściej w
Twoim menu gościła kasza, szczególnie jaglana.
§
Mleko i
jego przetwory – najważniejsze źródło wapnia.
Wybieraj produkty naturalne, np. kefir, jogurt, maślanka, ser twarogowy.
Dodatkiem do sałatek może być serek wiejski, mozzarella i feta. Ogranicz sery
pleśniowe i żółte, ze względu na zawartość tłuszczu.
§
Produkty
mięsne, ryby, nasiona roślin strączkowych są źródłem białka w diecie i
powinny być spożywane w ilości 1-2 porcji dziennie. Mięso czerwone jest głównym
źródłem żelaza i witaminy B12, jego spożycie więc pomaga w zapobieganiu
powstawania niedokrwistości. Najlepiej, jeśli mięso jest gotowane lub pieczone,
okazjonalnie można je przygotować na patelni, w samych ziołach na kilku
kroplach oleju (lub na jogurcie naturalnym lub greckim).
§
Ryby
morskie (jak makrela, śledź, sardynka, łosoś, tuńczyk) należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu ze
względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.
§
Jajka! Jedz je nawet kilka razy w tygodniu – zawierają białko, witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze, cynk i lecytynę ,
która ułatwia trawienie tłuszczu.
§
Nasiona
roślin strączkowych są również dobrym źródłem białka i zawierają wiele
cennych dla zdrowia składników.
§
Większość
tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych.
Konieczne jest ograniczanie tłuszczów stałych zwierzęcych, jak masło. Unikaj margaryn – dostarczają dużo
konserwantów, barwników i rakotwórczych tłuszczy trans.
§
Unikaj
tego, co oprócz kalorii daje niewiele lub nie daje nic …
§
Złe dla naszego organizmu są węglowodany proste,
cukry wysokooczyszczone z cennych składników odżywczych. Podczas oczyszczania
usuwana jest większość witamin, minerałów, a spożyty pokarm zachowuje się w
naszym organizmie jak zwykły cukier.
§
Słodycze, ciastka, chipsy i frytki są ponadto
źródłem tłuszczów utwardzanych, które powstają w wyniku utwardzania płynnych
tłuszczów roślinnych – przekształcają się w bardzo groźną formę tłuszczów. Poza tym są przyczyną tycia – zaburzają
metabolizm, rozkładając niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Podwyższają zły
cholesterol, obniżając jednocześnie poziom dobrego. UNIKAJ ich!
§
Ogranicz
sól w diecie - Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g (1 płaska
łyżeczka do herbaty). Najlepiej zrezygnuj z dosalania potraw już na talerzu.
Ogranicz także ilość soli w czasie przygotowywania posiłków. Zamiast soli przyprawiaj do smaku
potrawy ziołami lub innymi łagodnymi przyprawami (ostre – pobudzają apetyt).
Zdrowym zamiennikiem zwykłej soli może być sól himalajska, sól magnezowo –
potasowa, zioła lub sos sojowy.
§
Zdrowym
zamiennikiem cukru jest ksylitol (cukier brzozowy), stewia, cukier
kokosowy, brązowy i miód pszczeli.
§
Jedz
posiłki w odstępach 2 - 4 godzinnych, a ostatni posiłek zjedz 3 godziny
przed snem
§
Czytaj
etykiety produktów spożywczych. Wybieraj te, które
mają mniej tłuszczu i nie zawierają dodanego cukru!
§
Jedz w
spokoju!
§
Staraj
się żeby żadna czynność nie towarzyszyła spożywaniu posiłków. Musisz także
pamiętać o aktywności fizycznej! Osoby na wózku inwalidzkim również mogą
uprawiać sport. Tylko zakres aktywności fizycznej uzależniony jest od
niepełnosprawności.Osoby niepełnosprawne na wózku które mają władze w rękach.
Mogą ćwiczyć górne partie mięśni - podnosić lekkie hantle do 5 kilogramów. Poza
tym rehabilitacja osób niepełnosprawnych jest również formą aktywności
fizycznej. Oczywiście jest to aktywność fizyczna na miarę potrzeb osoby
niepełnosprawnej.
§
Stosując
dietę, nie myśl o konkretnej liczbie kilogramów, które chcesz stracić lub o
wadze. Myśl o sobie pozytywnie, wyobrażaj sobie jak chcesz wyglądać i ciesz
się z każdego sukcesu.
§
Staraj
się wybierać produkty ekologiczne. Czytaj
etykiety!
§
Zrezygnuj
z używek!
§
Wysypiaj się!
§ Superwskazówka –
bądź optymistą! Optymizm jest dobry dla serca!
Co to jest cheat meal?
Cheat
meal jak sama nazwa wskazuje jest to oszukany posiłek, dokładnie taki jak
ten należący do tych najbardziej zakazanych i niezdrowych, ale tak bardzo
przez nas uwielbianych, tych najsmaczniejszych, najpyszniejszych, których
musimy wystrzegać się podczas diety.
A więc jaki w tym sens?
Bycie
na diecie jest nie lada wyzwaniem, nie chodzi tutaj o jedzenie zdrowych
produktów, czy regularne treningi w celu stymulacji gubienia tkanki
tłuszczowej. Największym problemem jest "niejedzenie" tych wszystkich
pysznych słodkich i słonych rzeczy i unikanie pułapek na każdym kroku.
Siedzenie w gronie znajomych z postawą "nie dziękuję jestem na
diecie".
Słodkości.
ü
Warto,
żeby poza słodkim smakiem, dostarczyć organizmowi wartościowych składników!
ü
Jeśli jesz słodkości, niech będą one jednym z
Twoich posiłków, a nie dodatkowym deserem.
Most of you probably decided to lose weight as the New Year's resolution. Therefore, in a few sentences I will describe the principles. In the following days, various provisions will appear.
PRINCIPLES OF DIET
The goal of the diet
1. Changing previous eating habits.
2. Weight reduction.
3. Improving well-being and health.
Most of you probably decided to lose weight as the New Year's resolution. Therefore, in a few sentences I will describe the principles. In the following days, various provisions will appear.
PRINCIPLES OF DIET
The goal of the diet
1. Changing previous eating habits.
2. Weight reduction.
3. Improving well-being and health.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz