Dlaczego warto jeść jabłka ze skórkami. Poprawiają pamięć, łagodzą objawy alergii i chronią przed rakiem
Wiele osób obiera jabłko ze skórki. To zupełnie
niepotrzebne, a nawet szkodliwe. Skórki z jabłek są bardzo zdrowe i mają
wiele dobroczynnych właściwości. Nie warto ich marnować i wyrzucać.
Powinniśmy jedynie pamiętać, żeby owoce dokładnie myć, a najlepiej
kupować jabłka z ekologicznych gospodarstwa. Dzięki temu mamy pewność,
że nie zostały spryskane szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Możemy
wówczas bez obaw zjadać owoce ze skórką i cieszyć się jej walorami.
W czerwonej skórce jabłek jest obecny
naturalny barwnik z grupy flawonoidów – kwercetyna. Ma ona korzystny
wpływ na komórki mózgowe. Poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu i
zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób krążenia. Ponadto może również
zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona.
Kwercetyna ma także działanie przeciwalergiczne. Ma
właściwości przeciwzapalne i antyhistaminowe. Pomaga przy katarze
siennym łagodząc jego objawy. Szczególnie potrzebują jej osoby uczulone
na pyłki, kurz czy sierść.W skórce jabłka znajduje się najwięcej
błonnika, który pełni bardzo ważną rolę. Działa wspomagająco przy
zaparciach i jest sprzymierzeńcem odchudzania.
Jedząc jabłka ze skórką dbamy o jamę ustną.
Gryzienie twardej skórki to świetny masaż dla dziąseł i sposób na
oczyszczenie powierzchni zębów z osadów. Oczywiście nie zastąpi to
szczoteczki i pasty do zębów, ale do nich nie zawsze mamy dostęp.To właśnie tuż pod skórką jabłka znajduje się
najwięcej witamin. Jeżeli je obieramy, narażamy się na spore straty.
Chcąc maksymalnie wykorzystać zdrowotne właściwości owocu, powinniśmy
spożywać go wraz ze skórkę. To bomba witaminowa i bogactwo składników
mineralnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz