Jenny Sugar postanowiła na dwa tygodnie podjąć wyzwanie. Przede wszystkim chciała sprawdzić, czy dzięki awokado uda jej się schudnąć. Wiele się mówi, że wspomaga ono utratę wagi. Z drugiej strony przecież awokado zawiera sporo tłuszczu i jest dość kaloryczne. Czy jedząc codziennie awokado stracimy na wadze, czy może jednak wręcz przeciwnie?
Jenny przyznała, że do tej pory odżywiała się
głównie węglowodanami. W jej diecie było mnóstwo słodkich ziemniaków,
ziaren i suszonych owoców. Jadła zdrowo, ale ciągle była głodna. W
dodatku intensywnie trenowała crossfit, co też wzmagało apetyt. W
efekcie kobieta ani się obejrzała, a przytyła 10 kilogramów w ciągu
zaledwie roku. I bynajmniej nie były to mięśnie. Eksperci zalecają spożywanie zdrowych tłuszczy, aby zapewnić uczucie
sytości. To ma pozwolić wyeliminować podjadanie i sprawić, że waga
będzie spadać. Jenny postanowiła spróbować włączając do swojej diety
jedno awokado dziennie.
Pierwszego dnia wykupiła cały zapas awokado ze
sklepu. Wywołała tym spore zainteresowanie wśród innych klientów.
Dowiedziała się również, że awokado nie powinno być zbyt długo
przechowywane, bo szybko się psuje. Kiedy jest już bardzo dojrzałe,
lepiej włożyć je do lodówki. Mimo wszystko nie obyło się bez kilku
zepsutych sztuk. Dopiero po pewnym czasie Jenny nabrała wprawy w temacie
przechowywania awokado.
Kobieta przyznała, że podczas eksperymentu nie
zjadała całego awokado na raz. Dzieliła dzienną porcję na kilka sztuk.
Najchętniej spożywała je z solonymi nasionami słonecznika. To była jej
ulubiona przekąska. Czasami smarowała nim pieczywo lub dodawała do
sałatek.
Codziennie jadła awokado - jak to wpłynęło na jej ciało i samopoczucie?
Jenny stwierdziła, że jedząc awokado wieczorem
czuła się... szczęśliwsza. W dodatku awokado pozytywnie wpłynęło na
pracę jej jelit. Faktycznie dłużej czuła się najedzona i znacznie
zmniejszyła się u niech ochota na podjadanie słodkości.
Kobieta jedząc codziennie awokado, przede
wszystkim chciała stracić na wadze. Czy schudła? Nie. Również nie
przytyła. Jej masa ciała pomimo spożywania codziennie kalorycznego
awokado pozostała bez zmian, chociaż obawiała się, że waga może wskazać
więcej. W końcu jedno awokado, w zależności od rozmiaru, dostarcza ok.
200-300 kcal i sporo tłuszczu. Z drugiej strony zapewnia uczucie sytości
i skutecznie chroni przed podjadaniem.
Po zakończeniu eksperymentu, Jenny stwierdziła, że na stałe włączy awokado do swojej diety. Może nie codziennie jedno, ale na pewno chce je spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu. Uznała też, że połówka owocu jest w zupełności wystarczająca, żeby opanować słodkie zachcianki. Ludzie ostrzegali ją, że jedząc codziennie awokado przytyje. Ona udowodniła, że to bzdura. Awokado jest tłuste, ale i tak ma mniej kalorii niż batonik czy miseczka chipsów. A dostarcza o wiele więcej wartości odżywczych i lepiej wpływa na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz